Asezare geografica

Orașul Otopeni este asezat în zona limitrofă de nord a capitalei României – București, între km. 12,800 și 17,900 pe drumul național nr.1 (DN 1), la intersecția dintre paralela 44o32′ latitudine nordică și meridianul 26o6′ longitudine estică, la o distanță de 4943 km nord față de Ecuator. Din punct de vedere fizico-geografic, orașul Otopeni este asezat pe interfluviul Colentina – Pasărea, în Câmpia Vlăsiei, subdiviziune a Câmpiei Române, iar din punct de vedere administrativ – teritorial este situat în judetul Ilfov.

Scurt istoric

  Aşezările omeneşti din regiunea în care se află localitatea Otopeni datează din comuna primitivă. Cu prilejul săpăturilor efectuate în anul 1966 pentru construirea Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” – Bucureşti, arheologul Margareta Constantiniu de la Muzeul de Istorie al municipiului Bucureşti a identificat fragmente de ceramică veche şi alte obiecte care au aparţinut unei importante aşezări omeneşti existente încă din prima perioadă a epocii fierului (epoca fierului: 800 i.e.n. – finele secolului i.e.n.). Într-un strat suprapus a fost descoperită o altă aşezare, mai nouă, din secolul al X-lea e.n. (Urseanu F. – 1966).

In secolul al XVIII – lea apare denumirea de Otopeni. In anul 1778, generalul Bawr, care a servit in armata rusa in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774, publica sub semnatura Monsieur de B2 (Bawr) o carte intitulata „Memoires historique et geographique sur la Valachie a Francfort et Leipsic”. In acesta lucrare, autorul, printre alte sate din apropierea Bucurestiului, aminteste si de Otopeni: „Otopen – petit village avec un etang at un moulin sur la riviere de Pasere” Otopeni – un sat mic, cu un elesteu si o moara pe riul Pasarea). Aceasta precizare indica locul primei vetre a localitatii Otopeni, pe riul Pasarea, aproape de obirsia lui. Atunci era un riu viguros, in prezent disparut.

Pina in anul 1908, comuna Otopeni a fost alcatuita din doua sate: Otopenii de Jos si Otopenii de Sus. Din anul 1908 pina in anul 1960, comuna a fost compusa din trei sate: Otopenii de Jos, Otopenii de Sus si Odaile.

Datorita asezarii sale geografice – in imediata apropiere a capitalei Romaniei si in special datorita profilului conferit de existenta pe teritoriul sau a Aeroportului International „Henri Coanda” – Bucuresti – localitatea Otopeni a cunoscut o continua dezvoltare economico-sociala, care a luat o amploare deosebita dupa anul 1990, conducind la obtinerea statutului de oras in anul 2000.

Populația

Populatia la 01 iulie 2016 a fost de 15.500 locuitori, de etnie română, potrivit ultimului recensământ.
Densitatea locuitorilor este de 492 persoane /Km2.

Clima, flora, fauna

Localitatea se află în zona temperat – continentală, la interferența influențelor climatice specifice părții de vest a țării cu cele caracteristice părții estice a Câmpiei Române, trăsătura principală fiind dată de succesiunea celor patru anotimpuri, diferențiate din punct de vedere al elementelor meteorologice.
Temperatura medie multianuala este de 10,6°C, conform datelor de la Administrația Națională de Meteorologie – stația Bucuresti – Baneasa.

Puncte de interes turistic in localitate si in imprejurimi

Punctele de interes turistic sunt in special in imediata apropiere a Orasului, cum ar fi:

Palatul Mogoșoaia, care este o clădire istorică din localitatea Mogosoaia, Judetul Ilfov, Romania, aflată la circa 10 km de Otopeni. Complexul conține clădirea propriu-zisă, curtea acestuia cu turnul de veghe, cuhnia (bucătăria), casa de oaspeți, ghețăria și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica „Sfântul Gheorghe” aflată lângă zidurile curții. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit.

Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 119 de ani, trecând apoi în proprietatea familiei Bibescu.

Palatul Știrbei din Buftea este un palat situat la 15 de kilometri de Otopeni. În 1916, în Primul Razboi Mondial, palatul a fost loc de refugiu pentru Regina Maria împreună cu cinci dintre cei șase copii ai săi.

Gradina zoologica Baneasa, aflata la 5 Km. de Otopeni, a fost infiintata in 1959 pe o suprafata de 6 ha., aceasta este vizitata anual de mii de turisti.

Lacul Snagov, face parte din Rezervatia Naturala Snagov si se afla la 24 km de Orasul Otopeni. Lacul este habitatul natural al nufarului galben, dar si a celui indian de culoare roz, aclimatizat in apele Snagovului. De asemenea, lacul de 600 de hectare ofera posibilitatea practicarii canotajului. Din primavara pana in toamna, Snagovul este cel mai frecventat, asta pentru luciul apei perfect pentru sporturile nautice.

Therme Bucureşti: Un centru wellness bazat pe ape termale, situat la 3 km. de Otopeni, in Localitatea Balotesti, este cel mai mare Therme din Europa, construit greenfield, pe un areal de 250.000 de mp, avand o suprafata totala de peste 30.000 mp si o capacitate de 4.000 de persoane simultan. Apa termala de la Therme Bucuresti este extrasa de la o adancime de peste 3.100 de metri.

Găzduiește cea mai mare grădină botanică din România, cu peste 800.000 de plante, printre care peste 1.500 de palmieri, nenumărate orhidee și alte specii de plante unice.

La cca 3 km de Otopeni se afla Bucuresti, capitala Romaniei, care păstrează numeroase obiective turistice, printre care:

Palatul Parlamentului, vestit pentru dimensiunile impresionante este unul dintre cele mai interesante cladiri. Cunoscuta si sub numele de Casa Poporului,este a II-a cea mai mare cladire din lume, constructia surprinde prin opulenta celor peste 1000 de incaperi. De la mobilier din lemn masiv si usi sculptate, la coloane de marmura, de la lustre de cristal, la draperii din matase si covoare imense, aceasta atractie turistica reprezinta un univers al luxului si al extravagantei.

Muzeul National al Satului – Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative  provenite din importante zone etnografie ce au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

In Centrul vechi (Lipscani)  sunt obiective nenumarate printre care cladiri impresionante cum ar fi: Cladirea BNR, Palatul CEC, Muzeul National de Istorie, si multe altele.

In afara de cele enumerate mai regasesti si se pot vizita multe alte obiective importante cum ar fi:

Muzeul Antipa
Arcul de Triumf
Parcul Herastrau
Ateneul Roman
Teatrul National
Parcul Natural Vacaresti
Opera Nationala Bucuresti
Teatrul Odeon
Cercul Militar Roman
Palatul Cotroceni
Gradina Botanica

Potential etnografic

Locuitorii Orasului Otopeni au acces la cultura de orice gen, atat prin instruirea directa in cadrul unor cercuri artistice, cat si prin vizionarea unei cat mai diversificate palete de manifestari cultural – artistice in cadrul centrului Cultural “Ion Manu”.
Anual se organizeaza targuri de mestesug, festival de toamna, festival de muzica si dans popular. Orasul Otopeni avand propriul ansamblu de dans popular “Perinita”.

Strategia de dezvoltare a zonei

Datorită asezării sale geografice – în imediata apropiere a capitalei României – Bucuresti – si a existenței pe teritoriul său a Aeroportului International București – Otopeni, care îi conferă un statut privilegiat, orașul Otopeni a cunoscut o dezvoltare economică, socială și culturală continuă.
În ultimii ani orasul Otopeni s-a dezvoltat puternic din punct de vedere economic, datorită investitiilor care s-au realizat sau sunt în curs de realizare de către o serie de companii românesti si străine de renume, între care amintim: Philip Morris România, Peugeot, BMW, Lidl România, Mb Telecom Ltd, Romstal, Lukoil, Karl Heintz Dietrich, Banca Comercială Română, Alpha Bank, Mol România, Rompetrol, Ion Țiriac Air, Banca
Română de Dezvoltare, CEC Bank, NHR Agropartners, McDonald’s, Ral Construct Invest (Centrul de Radioterapie Amethyst), Andreas Stihl Motounelte, Comtel Focus (Hotel Angelo), etc.

Autoritățile locale au initiat în ultimii ani o serie de proiecte investitionale, care s-au bucurat de sprijinul locuitorilor si, printr-un efort sustinut, au reusit să realizeze racordarea, extinderea și modernizarea retelelor de utilităti. În acest sens mentionăm:
extinderea retelei de iluminat public, modernizarea și extinderea retelei stradale asfaltarea străzilor din perimetrul blocurilor de locuinte și pietruirea tuturor celorlalte străzi
Si drumuri precum și construirea unor noi străzi, extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă si a retelei de canalizare, racordarea la rețeaua de gaze naturale, modernizarea centralelor termice, etc..

Fotografii reprezentative ale Orasului Otopeni

Intrare Oras
Otopeni

Primaria Orasului
Otopeni

Biserica Nasterea
Maicii Domnului

Aeroportul Henri Coanda

Parcul Mare

Piata Primariei

Copyright © 2024 by Pensiunea turistică AIRPORT HOUSE
Call Now Button